Амбасада Руске Федерације одговорила на саопштење Софије о улози СССР-а у Другом светском рату

04-09-2019 08:29:21 | | Народ поздравља Црвену армију у Софији, фото: © РИА Новости |


Изложба у руском културном центру у Софији, посвећена 75. годишњици ослобођења Источне Европе од фашизма, нема никакве везе са унутрашњом политичком ситуацијом у Бугарској, саопштила је руска амбасада.

"Изложба има за циљ само упознавање бугарске јавности са архивским материјалима из руских складишта. Многи документи су раније били непознати или су недавно декласификовани и говоре о пресудној улози Црвене армије у ослобађању од човечанства фашистичке куге", наводи се у саопштењу амбасаде Руске Федерације у Софији.


Раније су представници бугарског Министарства спољних послова назвали изложбу која ће се отворити 9. септембра у рускм културно-информативном центру мешањем у унутрашње послове Бугарске. Уз то, Министарство спољних послова позвало је да се борба Совјетског Савеза против нацизма не сматра ослобађањем Европе.


И други западни лидери су говорили у сличној "негативној" улози СССР-а у Другом светском рату.

Нови шеф британске владе Борис Џонсон рекао је да је у септембру 1939. године Пољска била „између фашистичког чекића и комунистичког наковња“.

У одговору на то, руска амбасада у Великој Британији подсетила је да је британска дипломатија пре избијања рата „одобравала агресивну политику нациста“ и „доследно саботирала“ идеје СССР-а за стварање ефикасне антихитлеровске алијансе, нарочито за одбрану Пољске.