Русија ће почети производити нову ракету средње класе „Сојуз 6“

08-09-2019 11:33:59 | | фото: © РИА Новости / Алексей Филиппов/ vostok.rs |


Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин рекао је да та државна корпорација планира да почне да производи нову ракету средње класе „Сојуз 6“, коју би покретао мотор руске производње РД-180.


„Производићемо још једну ракету, средње класе, ’Сојуз 6‘, која ће летети уз помоћ мотора РД-180. То је излаз из ситуације која ће настати, ако Американци престану да купују тај мотор за своје потребе. Тако ми нећемо изгубити тај јединствени мотор“, рекао је Рогозин новинарима.

Директор „Роскосмоса“ је подсетио на то да је уз помоћ мотора РД-180 изведено 85 успешних летова америчких ракета-носача „Атлас 3“ и „Атлас 5“, као и да је тај уређај прилагођен летовима са посадом.

Први РД-180 испоручен је САД у јануару 1999. године, а до данас је из Русије у САД послато 113 таквих мотора. РД-180 је руски ракетни мотор са две коморе за сагоревање и две млазнице, а настао је на основу мотора РД-170, који је коришћен за покретање совјетске ракете „Зенит“.

Рогозин је нагласио да ће нова руска ракета бити израђена на основу ракете „Сојуз 5“ и додао да је међу плановима државне корпорације и освајање технологија на метански погон.