РТ: Трамп саопштио да би се "могао" састати с иранским председником Роханијем

09-09-2019 10:06:29 | | / vostok.rs |


Амерички председник Доналд Трамп је рекао да "нема проблема са идејом" да се састане са иранским колегом Хасаном Роханијем. Постоје гласине да би се састанак могао догодити касније овог месеца у Генералној скупштини УН-а.

Трамп је оставио отворену могућност састанка током једне од његових конференција за новинаре о хеликоптерима у Белој кући у понедељак, пре одласка у Северну Каролину.

Иран би то требао исправити, јер су тренутно у врло лошем положају.


Државни секретар Мајк Помпео је рекао у недјељу да је Трамп вољан да се састане са Роханијем "без предуслова", јер "не желимо рат с Ираном".

"На Ајатоли је да донесе одлуку о правцу у којем жели да усмери своју земљу", додао је Помпео, позивајући се на врховног вођу Али Хамнеиа, за кога се у америчким медијима шушка да је против састанка.

У понедељак је израелски премијер Бењамин Нетанијаху оптужио Иран за скривање „локације за развој нуклеарног оружја“ у Абадеху, на југу Исфахана. Иранци су "уништили" локацију након што су сазнали да Израел зна за то, рекао је Нетанијаху.


Израелски медији нагађају да је лет Нетанијахуа у Лондон прошле недеље, што се подудара са посетом америчког министра одбране Марка Еспера, било лобирање против сусрета Трампа и Роханија.

Међутим, након састанка са Нетанијахуом, Еспер је с одобравањем говорио о Ирану, чинећи "суптилне кораке" према преговорима.

"Изгледа да се Иран на неки начин приближава том месту где бисмо могли да разговарамо и надамо се да ће се то одиграти на тај начин", рекао је Еспер у Лондону.

Трамп је водио кампању за окончање Нуклеарног споразума из 2015. године с Ираном, а то је учинио у априлу 2018. године. Од тада, његова администрација увела је свеобухватне санкције против Техерана и тражила да Иран поново преговара о том споразуму.

Заседање 74. Генералне скупштине УН-а требало би да се одржи 17. септембра, а постоји могућност да се Трамп и Рохани тада и састану.

Извор:Восток/РТ