Ле Дријан: Француска жели да се што пре у Паризу одржи састанак у „нормандијском формату“

10-09-2019 09:42:33 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Француска жели да се што пре у Паризу одржи састанак у „нормандијском формату“ (Француска, Немачка, Русија и Украјина) поводом ситуације у Украјини, изјавио је француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан.


„Желели бисмо да се у најближе време у Паризу организује нови састанак на највишем нивоу у оквиру ’нормандијског формата‘“, рекао је Ле Дријан на заједничкој прес-конференцији са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом.

Он је такође додао да би Париз и Москва требало заједно да раде на архитектури стратешке стабилности у Европи.

„Обавезно морамо да радимо на обнављању стратешке стабилности у Европи, како бисмо створили нову архитектуру, коју је предложио француски председник, јер Европа никада неће бити безбедна, уколико не будемо имали јасне и чврсте односе са Русијом“, закључио је француски министар.

Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да за сада није одређен прецизан датум за одржавање самита у „нормандијском формату“, али се разуме потреба за скором организацијом састанка, као и да су потребне припреме.

Састанци се одржавају у Москви у оквиру 12. заседања руско-француског Савета за сарадњу у области безбедности у формату „2+2“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут