НАТО: Видећемо шта ће одлучити Москва и Вашингтон

10-09-2019 07:02:09 | | / vostok.rs |


НАТО сматра да најсавременије руско ракетно оружје може бити обухваћено руско-америчким Споразумом о смањењу стратешког наоружања, саопштила је заменик генералног секретара Алијансе Роуз Гетемилер.


„Видим да обе стране поштују споразум СНВ-3. Што се тиче осталих договора, то је питање политичке воље. Видећемо шта ће одлучити Москва и Вашингтон“, рекла је Гетемилерова, коментаришући изгледе за стратешки дијалог.

Истовремено, она је оценила да чак и најнапреднији системи које је руски председник представио у марту 2018. године могу бити укључени у Споразум о смањењу стратешког наоружања путем одредби о новим врстама наоружања.

„Морамо да размишљамо и о томе, како да приступимо још сложенијем питању и како да у будућности проверимо присуство или одсуство нуклеарних бојевих глава на конкретним носачима. На пример, ако желимо да контролишемо нестратешко нуклеарно оружје, ми морамо да решимо тај проблем, јер такви системи често имају двоструку намену. На пример, руски системи ’Искандер‘ могу да носе како обичне, тако и нуклеарне бојеве главе“, објаснила је Гетемилерова.

Руски председник Владимир Путин је 1. марта 2018. године обавестио јавност о новим врстама стратешког наоружања, укључујући и хиперзвучне системе „Кинжал“, „Авангард“, „Буревестник“, ласер „Пересвет“, као и подводне беспилотне летелице на нуклеарни погон „Посејдон“.

Раније је шеф Пентагона Марк Еспер изјавио да би у случају продужења Споразума о смањењу стратешког наоружања, он требало да обухвати све нове врсте руског наоружања.