Трамп отпустио Џона Болтона

11-09-2019 06:49:07 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |

Саветник за националну безбедност, Џон Болтон, поднео је оставку недуго након што му је амерички председник Доналд Трамп саопштио да му његове услуге у Белој кући нису потребне. Болтон је трећи саветник за националну безбедност од доласка Трампа у Белу кућу. Чарлс Купермен наследник Болтона.


"Синоћ сам информисао Џона Болтона да његове услуге у Белој кући више нису потребне. Имао сам озбиљна неслагања са великим бројем његових савета, као и други у администрацији, стога...", написао је Трамп на Твитеру.


Вршилац дужности америчког саветника за националну безбедност биће Чарлс Купермен, досадашњи заменик Џона Болтона, рекли су из Беле куће за Би-Би-Си.

Амерички медији већ месецима пишу о озбиљним неслагањима око спољнополитичких питања између Болтона и државног секретара Мајка Помпеа.

Наводе да Болтон и Помпео нису разговарали ван званичних састанака, чиме је комуникација између Беле куће и Стејт департмента сведена на нижерангиране службенике.

Џон Болтон је постао део Трамповог тима понајвише због оштрог става према Ирану, што је председнику САД у том тренутку у потпуности одговарало, али се касније испоставило да су њихови ставови супротни о читавом низу питања, укључујући Северну Кореју и у последње време Авганистан.

Болтон је био трећи саветник за националну безбедност од доласка Трампа у Белу кућу. Пре њега, Трампови саветници за наионалну безбедност били су Мајкл Фин и Ејч-Ар Мекмастер.