Скот: Косово једана од најтежих препрека у актуелним односима САД-а и Србије

11-09-2019 09:52:28 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / амбасада САД/ vostok.rs |

"Признали смо независно Косово, много њих у Србији се не слаже с тим"


САД се радују заједничком развијању односа Србије и Америке у наредним вековима, рекао је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да "не смемо дозволити да распад бивше Југославије и ера Слободана Милошевића дефинишу србско-америчке односе".

Скот је на отварању конференције „Србско-амерички односи“, која je одржана у Скупштини Србије, подсетио на 140 година дуге дипломатске односе Србије и САД и на развој тих односа од Краљевине Србије до данашњих дана.

Нагласио је да "заједничка прича Србије и САД не почиње у деведесетим годинама прошлог века, већ да је то био само болан период у односима".
„Од 2000. године сарађивали смо на изградњи визије Србије у заједници светских народа и пружили смо преко милијарду долара помоћи за обнову школа, путева...“, казао је амерички амбасадор.
Навео је и да су, иако је долазило до радикалних промена лидерства у Београду, пријатељске везе које граде дипломатске односе две земље, "и даље јаке".
„Док овде говоримо, пишемо ново поглавље. Нови наратив је наратив наде, оптимизма, пријатељства, другачији сценарио од оног који можемо да видимо на интернету и таблоидима, према ком је Србија жртва западних зликоваца“, казао је амерички амбасадор.
Истакао је да данас имамо прилику да исправимо слику србско-америчких односа, која, заједничким стремљењима, може бити успешна.
Наводећи да Словени славе Ђурђевдан, Скот је метафорично казао да је "крајње време да се угледају на Светог Ђорђа и убију змаја".
„Бројни су примери антагонизама, који утабавају нове путеве односа између Француске и Немачке, САД и Јапана. Уместо да се у мржњи и злоби укоренимо, учауримо, треба нешто боље, јаче и позитивније заједно да градимо“, казао је Скот.
Додао је да је "потребно да се иде напред како би младим и талентованим људима на Балкану омогућили да виде светлију и бољу будућност на Балкану".
„Ако се искористи помоћ коју нуде САД и друге земље, Јапан, Норвешка, Швајцарска, које су заинтересоване за развој овог региона, сигуран сам да Србија може много“, казао је Скот.
Истакао је да тренутно стојимо "на прекретници", а да су САД именовале специјалног изасланика за Западни Балкан, који ће "допринети да регион тежи просперитету који и заслужује".
Додао је да односе две земље дефинишу заједничке вредности и муке, као и подршка САД напорима Србије у Првом светском рату.
Скот је изјавио да питање Косова и развој ситуације на Косову види као "један од најтежих проблема", односно "најтежих препрека у актуелним односима САД и Србије".
Он је у том контексту подсетио да је „режим Слободана Милошевића“ био "оптужен за насиље" над цивилним становништвом на КиМ, после чега је "НАТО одлучио да уклони српску војску са КиМ".
„После смо признали независно Косово. Много њих у Србији се не слаже са тим, али ја сам уверен да Србија не може да прими сву популацију Косова натраг у Србију и да албанска популација Косова никада неће бити део Србије“, рекао је Скот новинарима у Скупштини Србије.
Он је додао да је "неопходно да се пронађе решење", нагласивши да "САД подржавају процес нормализације односа између Београда и Приштине, који води ЕУ".
„Недавно је наш државни секретар именовао специјалног изасланика Метјуа Палмера да се укључи у тај процес. Надам се да ће после избора на Косову доћи влада, која је спремна за напредак у преговорима и да ће суспендовати или укинути таксе, тако да можемо да напредујемо и нађемо тежак компромис између Косова и Србије“, рекао је Скот.