Лавров: Србија је наш водећи партнер на Балкану

13-09-2019 08:31:17 | | фото: © РИА Новости/Александар Джорович/ vostok.rs |


Русија поздравља одговорну, суверену политику Србије због става о војној неутралности, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"У погледу покушаја да се све балканске државе увуку у НАТО, негативан став Москве према тим деструктивним напорима добро је познат. С тим у вези, поздрављамо одговорну, суверену политику Србије за одржавање војне неутралности. Нажалост, нису сви њени суседи у стању да издрже спољни притисак и супротно вољи већине грађана увлаче се у орбиту Северноатлантског савеза са својим наводним безбедносним гаранцијама", рекао је министар у интервјуу зуа лист "Труд".

Напоменуо је да се односи Русије са Србијом граде у складу са словом и духом билатералне Декларације о стратешком партнерству из 2013. године. Према његовим речима, обострано корисну сарадњу карактерише позитивна динамика, преносе РИА Новости.

"Русија се никада не спријатељује с било ким против било кога. Отворени смо за прогресиван развој односа са свима који теже томе. Србија је наш водећи партнер на Балкану. Истовремено одржавамо конструктивне и богате везе са другим земљама у овом делу Европе", додао је Лавров.