Скот: Није реално очекивати да Србија врати Косово

15-09-2019 01:59:58 | | / vostok.rs |


"За косовски проблем мора се постићи решење, како би Срби и Албанци могли живети заједно, јер није реално очекивати да Србија врати Косово, а да на њему не живе Албанци" саопштио је амбасадор САД-а у Србији Кајл Ско, те да "95 одсто становника Косова не жели да буде у саставу Србије".


„Нажалост, преговори су без помака последњих годину дана, због уведених такси, а сада и због избора на Косову. То је жалосно. Потребно је наћи начин да обе стране крену напред и да преговарају“, рекао је Скот у интервјуу за франкфуртске „Вести“.

"Због тога ће Америка подржати следећу владу Косова, како би започели разговори, јер обе стране морају да се састану и нађу тешка решења, која неће бити лака ни Србима, ни Албанцима."

„Али, мора се постићи неко решење, како би се живело заједно. Није реално очекивати да Србија врати Косово, а да на њему не живе Албанци, а чињеница је да 95 одсто житеља Косова не жели да буде у саставу Србије. Чињеница је и да Срби не желе да 25 одсто њеног становништва буду Албанци. То су чињенице“, каже Скот.

На питање да ли је изводљиво и под којим условом да Америка преиспита своје признање самопроглашенох Косова, одговорио је да сумња да ће се то десити.

„Ми подржавамо независност и суверенитет Косова и мислим да је то неповратан процес. Срби то и даље не прихватају, али на крају мора доћи до нормализације односа, јер је то у интересу обе стране“, рекао је Скот.