Русија и Кина формирају заједнички центар података за истраживање Месеца и космоса

18-09-2019 02:51:32 | | фото: © NASA / Alexander Gerst/ vostok.rs |


Руска корпорација Роскосмос и Кинеска национална свемирска администрација потписале су споразум о сарадњи у области формирања заједничког центра података за истраживање Месеца и далеког космоса након 24. редовног састанка шефова влада Руске Федерације и Кине.

Поред тога, „Роскосмос“ и Кинеска национална свемирска администрација склопили су споразум о сарадњи у оквиру координације руске мисије са орбиталним свемирским бродом „Луна Ресурс 1“ и кинеске мисије истраживања поларне регије Месеца „Чанге 7“.

Такође је саопштено да су „Росатом“ и Агенција за нуклеарну енергију Кине потписали споразум о процедурама за приступ кинеских стручњака територијама руских организација, на којима се одвијају радови повезани са реализацијом споразума између влада Русије и Кине о изградњи демонстрационог реактора са брзим неутронима на територији Кине.

„Роскосмос“ и Руска академија наука тренутно развијају концепт програма за истраживање и проучавање Месеца у периоду до 2040. године. Планирано је да концепт буде формиран до краја јесени 2019. године.

Русија тренутно планира да лансира три свемирске мисије на Месец, од којих су „Луна 25“ и „Луна 27“ предвиђене за слетање, док је „Луна 26“ орбитална мисија.

Такође се наводи да би први Рус требало да се искрца на Месец 2030. године.