РТ: Небо је граница: Сибирски научници иду ка првом летећем аутомобилу

06-10-2019 09:22:59 | | Фотографија сцене из руског филма „Црна стрела“, фото: © Spu |


Русија се придружила лудници авио-таксија након што су научници из највећег града Сибира, Новосибирска, добили задатак да развију оно што би могло постати први летећи аутомобил у наредне четири године.

На Сибирском институту за ваздухопловна истраживања основана је специјална лабораторија како би се створио „свеобухватни демонстративни модел ултрабрзог полетања и слетања транспортне беспилотне летелице са хибридним погоном (летећи аутомобил)
, саопштила је Фондација за напредне истраживачке пројекте.

Ако све буде ишло по плану, модел ће бити пројектован и потпуно тестиран у тунелу са ветром, као и у ваздуху и на земљи до 2023. године. Очекује се да ће возило моћи да пређе даљину већу од 1.000 км, при брзини већој од 300 km/h. Летелици ће бити потребна писта за слетање и полетање од 50 метара.

Летећи аутомобили се сада активно развијају широм света као средство за избегавање саобраћаја на земљи и смањење загађења.

Тек треба да се види ко ће победити у трци за производњу првог руског летећег аутомобила. У августу је државни пројекат "АероНет", а у којем учествују реномирани произвођачи авиона попут "Сухоја" и "Иљиушина", обећао да ће 2025. лансирати експериментални модел летећег таксија.

Извор:Восток/РТ