РТ: Трамп запретио да ће „уништити“ економију Турске ако „пређе границе“

07-10-2019 07:03:56 | | Фото: © Reuters / Leah Millis; Reuters / Murad Sezer/ vos |


У прилично отвореном упозорењу савезнику из НАТО-а, амерички председник Доналд Трамп је обећао да ће "уништити" турску економију ако он буде мислио да је прешла границе у Сирији. Затим је саопштио Анкари да "пази" на борце "Исламске државе" у одсуству САД-а.

"Ако Турска уради нешто што ја, својом великом и неупоредивом мудрошћу сматрам ван граница, тотално ћу уништити и избрисати економију Турске (то сам и раније учинио!")", саопштио је амерички председник на Твитеру - необичан образац фразе за оно што се иначе чини као грозно упозорење наводном савезнику.

Трумп је позвао Турску да се придружи „Европи и другима“ у „присмотри заробљених бораца и породица" `Исламске државе` само неколико сати након што је најавио да ће се САД у понедељак коначно повући из северне Сирије. Саопштење је покренуло бес јастребова у Конгресу и медијима, као и изненадних стручњака за политику Блиског истока који су нагласили да ће се напуштањем Сирије напустити Курди које ће Турска растргати.

Пентагон "не подржава турску операцију на северу Сирије",саопштењу Пентагона, у коме се наводи да "америчке оружане снаге неће подржати или бити укључене у било какву такву операцију".
Упозорова се да "једнострано деловање ствара ризике за Турску" те се саветује да делује у сарадњи са својим савезницима у НАТО-у, како се регија не би дестабилизовала.

Док Турска сматра курдске снаге продуженом руком забрањене Радничке партије Курдистана, коју је Турска прогласила за терористичку организацију, САД годинама наоружавају и штите Курде, и како је Трамп нагласио у својем ранијем саопштењу, плаћајући им „огромне своте новца и опреме“.

Курди су молили САД за заштиту од турске „инвазије“ и „окупације“, због планова Анкаре да пресели око 3,6 милиона сиријских избеглица које тренутно живе у Турској у „безбедносу зону“ на североистоку Сирије. Док је Турска првобитно преговарала са САД-ом у вези са стварањем безбедносне зоне, Анкара је прошлог месеца упозорила да ће, уколико Вашингтон настави да одлаже процес, сама успоставити зону. Дамаск је у међувремену оштро осудио обе државе као илегалне окупаторе.

САД су се у више наврата сукобљавале са НАТО савезником - Турском, због њеног одбијања да пређе на америчку страну и против њених ривала. Турски председник Реџеп Таип Ердоган је изјавио прошлог месеца да нема намеру да заустави куповину нафте и природног гаса из Ирана упркос све строжим санкцијама које је увео Вашингтон, те је одбио да откаже куповину руских ПВО система С-400, упркос америчким претњама санкцијама и избацивањем Турске из програма борбених авиона Ф-35.

Извор:Восток/РТ