РТ: Америчка војна база у Сирији након повлачења

09-10-2019 05:00:03 | | Фото: © Ruptly/ vostok.rs |


Америчка база на северу Сирије која се налази само неколико километара даље од турске границе, потпуно је напуштена. Усамљени курдски борци сада надгледају напуштену базу чекајући нову турску офанзиву.

Снимци РТ-ове видео агенције "Раптли" показују шта је остало од америчке војне базе у Тел Аркаму, у близини града Рас ал Аин, уз сиријско-турску границу. Стојећи на пешчаном брду изнад великог сиријског пространства, пуста база сада више личи на град духова.

Изграђена од дрвета, метала и пластике, у бази се налази неколико барака и командних објеката, док је опасана жицом и торњевима на рубовима. Све америчке снаге су се већ повукле, остављајући некадашње борбене положаје и околно подручје пустим. Неколико курдских бораца се види на снимку који стражаре у бази.




Бела кућа објавила је изненађујућу одлуку да повуче америчке снаге из подручја које контролишу курдски борци које подржавају САД, и то у време док Турска гомила трупе с друге стране сиријске границе. Док је Вашингтон видео Курде као вредне савезнике у борби против екстремиста "Исламске државе", Анкара сматра да су све наоружане курдске фракције у Сирији повезане са њеним домаћим милитантима, Радничком партијом Курдистана, а коју Анкара сматра терористичком групом.

Извор:Восток/РТ