РТ: „Ова вода припада нашим пољопривредницима“: Моди обећао да ни једна кап индијске воде неће отићи у Пакистан

16-10-2019 11:32:22 | | Брана Сирсаиоам, фото: © Reuters / Information and Public R |


Индијски премијер Нарендра Моди обећао је да ће се неискоришћене речне воде које тренутно иду у Пакистан преусмерити на поља индијских пољопривредника, оживљавајући дугогодишње обећање током изборног скупа у држави Харјана.

„Током последњих 70 година, воде које су припадале Индији и пољопривредницима Харјане одлазиле су у Пакистан. Моди ће то зауставити и довести је вашим домаћинствима“, обећао је премијер током скупа у Чархи Дадри у држави Харјана.


"Ова вода припада пољопривредницима Харјане, Рајастхана и држави и ми ћемо је узети."



"Ова вода припада пољопривредницима Харјане, Рајастхана и држави и ми ћемо је узети."


„Покренут је рад на реализацији и ја сам томе посвећен томе. Моди ће водити вашу битку“, додао је он.

Индија и Пакистан деле воде шест река које теку кроз обе државе према Споразуму о водама из 1960. године, који је остао на снази чак и током три рата. Према Споразуму, Индија контролише воде река Рави, Беас и Сутлеј, док Пакистан контролише реке Индус, Ченаб и Јелум. Међутим, процењује се да пет процената неискоришћеног воденог удела у Индији тече низводно на пакистанску територију.

У међувремену, многим највећим индијским градовима је понестало воде, захваљујући годинама исподпросечних киша и слабљења сезоне монсуна. Најмање 21 град, укључујући главни град Њу Делхи, можда ће остати без подземних вода већ 2020. године, остављајући око 100 милиона људи у тешкој ситуацији.

Модијевим говором није први пут да је његова влада запретила да ће преусмерити преосталу воду из својих река. Тадашњи министар за воде Нитин Гадкари упозорио је у фебруару Пакистан да ће „воду преусмерити из источних река и опскрбити наш народ у Џамму и Кашмиру и Пунџабу“ након самоубилачког бомбашког напада у којем је у Пулвами погинуло 40 индијских војника. Његов колега у Исламабаду оптужио је Њу Делхи за "ратно хушкање" и похвалио се снагом пакистанске војске која је способна да се носи са било којом претњом.

Извор:Восток/РТ