Свечано затворен 4. Позоришни Кустендорф

27-10-2019 12:40:15 | | Фото: Кустендорф/ vostok.rs |


На Мећавнику је синоћ, након представе „Моје дете“ Сројана Срдића, свечано затворен 4. Позоришни Кустендорф.
Ове године су се за награду „Златни лист“ такмичиле четири студентске представе – две из Србије, једна из Пољске и једна Русије.
Жири у саставу Јована Стојиљковић, Вељко Мићуновић и Јелена Мијовић, доносећи одлуку о најбољој представи, најбољем глумцу и глумици и најбољој режији, одлучио је да награда „Златни лист“ припада:
„Цена живота“ Филмске академије из Лођа проглашена је најбољом представом, док је Миљи Мазарак припала награда за режију. Сергеј Чураков и Софија Мијатовић проглашени су за најбоље глумце фестивала.
фото: Кустендорф
– Као што сам обећао јуче, отварам пети фестивал који ће се отворити идуће године у исто време – рекао је Емир Кустурица.
Селектор Фестивала, као и претходних година, је редитељ Милан Нешковић, који је раније рекао да је селекција базирана на односу појединца и друштва и проблемима свеприсутног недостатка емпатије.
„Све представе се баве особама које се нису снашле у друштву појединаца и трагају за собом и својим идентитетом, као уосталом и позориште“, рекао је Нешковић.
Овогодишњи позоришни фестивал одржава се под слоганом „Друштво спектакла“ и покушао је да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега, те представља не само основни елемент разоноде, већ и владајући облик живота.

Организатор ове манифестације је „Раста интернационал“, уз подршку компаније НИС која је и ове четврте године генерални спонзор Позоришног Кустендорфа.
Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом „Будућност на делу“.
Милан Ружић, Искра