РТ: Окружење са водом није довољно да би живот успевао, откривају истраживања

02-11-2019 02:51:58 | | Фото: © REUTERS/Siegfried Modola / RT/ vostok.rs |


Тражење живота на другим планетима зависи од проналаска трагова воде. Међутим, ново истраживање о томе како организми на Земљи не успевају чак и у воденим условима даје опрезну причу о овом приступу.

За своја истраживања о екстремним границама опстанка живота, научници су отпутовали у хидротермалне базене Далол у северној Етиопији, близу границе са Еритрејом.

„Идентификујемо две главне физичко-хемијске баријере које спречавају да живот напредује у присуству течне воде на Земљи, а потенцијално и другде, упркос томе што је течна вода на површини планете широко прихваћен критеријум за настањивање“, наводе истраживачи.

Тим биолога из француске националне истраживачке агенције ЦНРС и Универзитета у Паризу неколико пута су између 2016. и 2018. године посетили област Далол. Након примењивања читавог низа научних техника ради тражења било каквог трага живота, они су на крају закључили да је комбинација екстремних нивоа физиолошких отопина ​​и киселина превише за било који организам, ма колико био издржљив или мали.

У ранијој недавној студији овог невероватно негостољубивог подручја у којој се тврдило да су откривени неки докази о изузетно сићушном животу микроба које су преживеле мимо свих шанси. Међутим, ово су оспорили истраживачи који стоје иза најновијег рада на ту тему.

Прошлог лета, месецима пре него што су детаљније објавили своја открића, тим је навео да, иако су пронашли неке контаминанте, у хиперацидним и хиперсалинским базенима нема живота.

Контаминанти укључују нека позната једињења у молекуларној биологији и лабораторијске контаминанте, као и бактерије које су на то место вероватно донели људси. Тим је такође приметио да су пронашли изузетно мале честице силицијума које подсећају на сићушне ћелије и које се могу погрешно тумачити као знакови живота.

Налази нису у потпуности песимистични у погледу шанси да живот нађе пут у тешким условима. Низ једноћелијских микроорганизама званих „археје“ нађен је у неким од мање екстремних базена.

Тим се нада да ће њихово откриће, која је објављено у часопису "Природа, екологија и еволуција", помоћи ограничавањем претпостављених параметара за настањивање, али треба их узети у обзир и као упозорење о томе како научници тумаче молекуларне фосиле „на Земљи и шире“.

Извор:
Восток/РТ