РТ: Како се усуђују! Иран понудио да обнови електроенергетску мрежу Сирије након што су САД санкционисале њен грађевински сектор

03-11-2019 10:25:10 | | Фото: © Global Look Press / Helmut Meyer zur Capellen / RT/ |


Техеран и Дамаск потписали су прелиминарни споразум о обнови сиријске електроенергетске мреже на великом сајму електротехнике у Ирану, одмах након што је Вашингтон увео санкције за грађевински сектор Сирије.

Договор предвиђа не само обнављање разорене електричне мреже у земљи и изградњу додатних јединица за производњу електричне енергије, укључујући соларне и на ветар, већ и локализацију иранске производње електричне опреме у Сирији.

Иако је мало тога откривено, меморандум о разумевању који су у суботу потписали државни министри енергетике такође наводи потенцијалну тросмерну везу између електроенергетских мрежа Сирије, Ирана и Ирака ради јачања регионалне енергетске безбедности. Сиријска владина делегација била је гост на 19. међународном сајму електротехнике у Ирану, на којем су били представљени производи више од 450 компанија из Ирана, Кине и Русије, те су потписали низ додатних уговора.

Сајам је, случајно или не, почео истог дана када је Вашингтон изненада открио да цео грађевински сектор Ирана контролишу „терористи.“ Издајући наизглед намерно нејасан памфлет, амерички Стејт департмент пустио је главне медије да попуњавају празнине између злобних „стратешких материјала“, „нуклеарних и балистичких“ програма и у „сврхе ширења осетљиве профилерације“.

Стварни списак санкционисаних „стратешких материјала“ прикладно је стављен "испод тепиха", а укључује такве "достојне" материјале као што су антикорозивне облоге, легуре од нехрђајућег челика високог квалитета, па чак и челичне цеви.

Садамове „алуминијумске цеви за масовно уништење“, сећате се?


Извор:Восток/РТ