Москва: Евроазисјки економски савез у могућности је да Србији обезбеди велике економске предности и користи

06-11-2019 11:05:40 | | Фото: © РИА Новости / Антон Денисов/ vostok.rs |


Евроазијски економски савез (ЕАЕС) је у стању да Србији обезбеди велике економске предности и користи. Москва очекује да ће се обострана корист од сарадње са Београдом у режиму слободне трговине показатио веома брзо, изјавио је директор Европског оделења Министарства спољних послова Руске Федерације, Јуриј Пилипсон, у интервјуу за РИА Новости.

Крајем октобра у Москви је Србија потписала споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом, што је изазвало критике од стране ЕУ.

"Потписивање споразума, много пре посете премијера Србије Ане Брнабић Москви, изазвало је буру западних критика према Београду , са оптужбама `издаје идеала европских интеграција`. Разлог лежи у добро познатом, врло специфичном положају Брисела по том питању.
И даље имају тенденцију да другима намећу како вештачки, тако и сумњиви избор између односа са Европском унијом и блиске сарадње са Русијом и евроазијским форматима. Не слажемо се са овом логиком", рекао је Пилипсон.

Дипломата је напоменуо да пре приступања чланству србских партнера у ЕУ (а правила ЕУ то потпуно дозвољавају) ништа их не спречава да развијају интеракцију са свим заинтересованим странама.

"С друге стране, ЕАЕС је у могућности да Србији обезбеди велике економске предности и користи у том погледу. Надамо се да ће се обострана корист од нашег заједничког рада у режиму слободне трговине врло брзо показати", додао је он.