Крајишник и Плавшићева о Караџићу: Зна се како Хаг пресуђује Србима

24-03-2016 08:12:07 | | / mojenovosti.com |

Некадашњи најближи сарадници Радована Караџића, Момчило Крајишник и Биљана Плавшић, потпуно различито прогнозирају сутрашње изрицање пресуде првом предсједнику Републике Српске. Док је бивши предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник оптимиста и вјерује да је Караџић пред Хашким трибуналом изнио довољно доказа који потврђују његову невиност, бивша предсједница Српске Биљана Плавшић сматра да су минималне шансе да Караџић избјегне вишедеценијску затворску казну.

Крајишник, који је пред Хашким трибуналом био осуђен на 20 година затвора и који је након издржавања двије трећине казне у октобру 2013. године пуштен на слободу, за Пресс каже да хашке судије Радована Караџића могу да осуде једино у случају ако испуњавају нечије политичке захтјеве.

- Знам да Радован Караџић није крив! Кад кажем знам, онда мислим на то да је његова оптужница била потпуно идентична оној која се мени стављала на терет. Пратио сам ток суђења и видио да је Радованова одбрана била маестрална! Ако би искључиво били поштовани право и правда, Караџић не може бити проглашен кривим. Вјерујем да ће сутрашња пресуда бити позитивна јер су он и његова одбрана учинили велики напор и доказали су многе ствари које ја нисам успио да докажем у процесу који се водио против мене - каже Крајишник, који за наш лист открива да се неколико мјесеци интензивно дружио са Караџићем у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену, прије него што је пребачен на издржавање затворске казне у Велику Британију.
Завршна фаза

Коментаришући песимистичне прогнозе бројних правних стручњака који сматрају да ће, судећи према досадашњој пракси Хашког трибунала, Радован Караџић бити драконски осуђен, Крајишник има другачије мишљење.

- Хашки трибунал је у завршној фази свог постојања. Вјерујем да хашке судије сада морају много озбиљније да воде рачуна о томе какве ће пресуде доносити. Уколико би одлука судског вијећа била негативна по Караџића, а и то није немогуће, биће направљена огромна штета. Таква пресуда неће довести до помирења, него би само даље искомпликовала ситуацију. Срби би тада с правом могли да кажу да се у Хагу осуђују само њихови лидери - истиче Крајишник.
Јака личност

Караџићева насљедница на функцији предсједника РС, Биљана Плавшић, коју је Хашки трибунал осудио на 11 година затвора упркос њеном јавном сукобу и размимоилажењу с Радованом Караџићем и тадашњим руководством СДС-а, за Пресс каже да из свог искуства не вјерује да Караџић може да рачуна на ослобађајућу пресуду.
- Знам да је Караџић јака личност и да оптимистично гледа на догађаје, али у овом случају мислим да је било какав оптимизам нереалан. Мене су у Хагу осудили на 11 година затвора, иако су добро знали да сам се за вријеме рата готово у потпуности бавила хуманитарним радом. Знајући одлично како тамо ствари функционишу и на који начин се изричу пресуде Србима, било би право чудо да Караџића не осуде на вишедеценијску затворску казну - каже Плавшићева.

Којић, Савчић и Рајилићева у Хагу

Изрицању пресуде првом предсједнику РС пред Хашким трибуналом сутра ће из Републике Српске присуствовати предсједник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, делегација Борачке организације РС предвођена предсједником БОРС-а, Миломиром Савчићем, те предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић. Своје присуство изрицању пресуде Радовану Караџићу још раније су најавили представници бројних бошњачких невладиних организација.