Путин: Русија мора постати један од глобалних лидера у области вештачке интелигенције

09-11-2019 07:02:54 | | Фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин рекао је да је Русија способна да постане један од глобалних лидера на пољу вештачке интелигенције.

"Најоштрија потражња је од наших оделења, корпорација, компанија са државним учешћем. Сматрам да је способност да се обезбеди и ојача технолошка одрживост земље најважнији критеријум њене ефикасности. Тежина и значај предстојећег рада су изузетно велики. Уверен сам да морамо постати један од глобалних лидера у области вештачке интелигенције", рекао је Путин на конференцији "Развој вештачке интелигенције".

Према речима председника, ово је питање будућности земље, њеног места у свету.


"А ми смо за то заиста способни, имајући у виду наше националне школе у ​​области математике, физике, других егзатктних наука и у хуманитарној сфери", рекао је председник.


Позвао је на вишеструко повећање обуке програмера, математичара и рачунарских лингвиста који могу у потпуности искористити потенцијал вештачке интелигенције.


"Желим поново да поновим, системи вештачке интелигенције могу створити и искористити само добро обучени, интелектуално добро обучени људи", нагласио је Путин.


Додао је да је стварање могућности учења кључни фактор, па би домаћи универзитети и факултети требали заузети водеће позиције у области вештачке интелигенције.