РТ: Коначно ћемо имати начина да нађемо мистериозну планету Девет, али постоји цака...

15-11-2019 07:16:18 | | Планета Девет помрачује централни Млечни пут, са Сунцем у да |


Мистериозна планета Девет, непозната огромна маса која вреба на ивици нашег Сунчевог система, годинама је очаралавала научнике и оне склне теоријама завере, али коначно можемо имати метод да је пронађемо једном и заувек.


Планета Девет је назив дат огрокмном објекту који пресеца орбите у Кајперовом појасу иза Нептуна.
Сматра се да је негде у том простору са пет пута већом масе Земље. Не знамо тачно шта је то. Не знамо тачно где је, а чак и не знамо где да почнемо да је тражимо. Али сада тим истраживача верује да можда већ имамо све потребне податке.

Према ауторима студије, Метјуу Холману, Метјуу Пејну и Андрасу Па, НАСА-ин сателит за истраживање егзопланета (ТЕСС), можда је већ приметио неухватљиву звер, али да једноставно није било времена да се потраже њене фотографије у огромној
већ сакупљеној количини података.



ТЕСС лови егзопланете користећи транзитну методу, односно чека посматрајући мрље неба, чекајући да нешто, било шта, пређе испред далеке звезде.
Међутим, ни једна експозиција никако не би могла да ухвати нешто тако удаљено и слабо видљиво као планету девет, где пролази друга техника, позната као дигитално праћење.

Дигитално праћење укључује слагање слика из истог видног поља, једну на другу, чиме се повећава светлост удаљених објеката. Ова техника се до сада користила за у проналажењу нових астероида, али тек треба да се користи у лову на планету Девет или било шта тајанствено, масивно тамо иза Нептуна.

Међутим, с обзиром да је планета Девет покретна мета, потребни су неки прорачуни (или нагађање лаичким речима) да би се утврдила њена путања док се креће кроз космос. То би теоретски омогућило научницима да сложе фотографије и повећају осветљеност објекта.

„За откривање нових објеката, са непознатим путањама“, написали су истраживачи у свом раду, „можемо испробати све могуће орбите!“


Дигитално праћење коришћено је заједно са "Хабл" космичким телескопом да би се открило неколико објеката изван Нептуна, па је техника доказана, међутим, задатак је огроман.


Иако је теоретски могуће, практично говорећи, свако ко се нада да ће наћи податке планете Девет у ТЕСС-овим подацима морао би тестирати све могуће орбите у Херкулоом задатку, за шта би чак и најснажнијим светским компјутерима требало времена, барем за сада.


Извор:Восток/РТ