Владимир Путин се срео с Патријархом јерусалиским

23-11-2019 08:57:41 | | фото: pravoslavie.ru/ vostok.rs |


У Патријаршијским одајама Московског Кремља одржан је сусрет између руског председника Владимира Путина, Патријарха јерусалимског Теофила III и Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила.

Поглавар Јерусалимске Православне Цркве допутовао је у Русију како би учествовао у церемонији уручивања награде Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа. Шеф државе је честитао Његовом Блаженству патријарху Теофилу награду у част патријарха Алексија II „За истакнуту делатност на јачању јединства православних народа. За јачање и промовисање хришћанских вредности у животу друштва“.

Истакавши свагдашње добре односе између Јерусалимске и Руске Православне Цркве, братске односе између Његовог Блаженства патријарха Теофила и Његове Светости патријарха Кирила, В. В. Путин је изразио увереност у то да ће „ово безусловно бити у корист светског православља у целини и јачања односа између наших верника“.

Шеф државе се захвалио Блажењејшем Владики на гостопримству према многобројним ходочасницима из Русије који долазе у Јерусалим. „Веома ценимо оно што радите за наше људе, за наше држављане,“ – нагласио је он.

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил III се захвалио председнику Русије на топлом дочеку и могућности за сусрет.

„Пре свега бих желео да Вам пренесем благослов светог града Јерусалима и захвалност хришћана са Блиског истока који Вас веома цене,“ – рекао је Блажењејши Владика. Он се такође захвалио В. В. Путину у своје лично име и у име братства Светог Гроба Господњег на интересовању за ситуацију у којој се налазе хришћани у региону подршку која им се пружа, „за велику помоћ која је имала велики значај у заштити храма Гроба Господњег“.

Са руског Марина Тодић,
Православље