Повлачење снага у Донбасу има позитиван хуманитарни ефекат

29-11-2019 07:36:16 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Опасност од мина у близини места повлачења снага и средстава у Петровском и Золотом и даље постоји, изјавио је стални представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич на заседању сталног савета ове организације у Бечу.

Лукашевич наводи да елиминација нарушавања од стране Оружаних снага Украјине на деловима повлачења снага у Золотом и Петровском, као извршено повлачење снага и средстава, и завршетак уклањања мина стварају повољне услове за разговор о мерама за даљу деескалацију.

„Почетком ове недеље Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини добила је потврду о демонтажи утврђења у Золотом. Констатује се да повлачење снага има позитиван хуманитарни ефекат“, истакао је Лукашевич.

„Ипак, упркос рашчишћавању мина унутар поменутих подручја, у њиховој близини остаје опасност од мина. Посматрачка мисија с тим у вези посебно наглашава препреке за пролазак кроз територију коју контролишу Оружане снаге Украјине до области у Петровском. Значајна подручја остају затворена за комплетан надзор, под изговором опасности од мина. Такође је приметно и да су се сви случајеви пригушивања сигнала дронова Специјалне посматрачке мисије и малог и дугог домета прошле недеље догодили над територијом коју контролишу Оружане снаге Украјине“, прецизирао је стални представник Русије.

Завршетком повлачења снага и средстава из Петровског окончан је процес стварања три зоне безбедности на контакт-линији у Донбасу. Договор о њиховом стварању постигли су представници Украјине, Доњецке и Луганске Народне Републике у септембру 2016. године. Скоро одмах је успело да се повуку трупе са прва два пункта, али су се касније украјинске снаге безбедности тамо поново вратиле. Покушаји да се спроведе повлачење снага настављени су тек у лето 2019. године: 30. јуна трупе су се повукле на подручју Станице Луганске, а првих дана новембра и у Золотом.