РТ: Међунатовске чушке: Макрон осудио операцију Анкаре у Сирији, а Чавушоглу њега назвао „спонзором тероризма“

29-11-2019 12:55:26 | | фото: © Reuters / Pool / RT/ vostok.rs |


Француски председник и турски министар спољних послова имали су вербални дуел због војног упада Анкаре у Сирију, који је покренуо раздор између чланица НАТО-а.

Француски председник Емануел Макрон упозорио је Турску да се отуђује од својих савезника и да не би требало да очекује подршку вишенационалног савеза, те је истовремено окарактерисао војну операцију против Курда на северу Сирије као "свршен чин".


Мевлут Чавушоглу је убрзо реаговао, осуђујући Макрона за претходне састанке са курдским представницима.


"Он је већ спонзор терористичке организације и стално их угошћује у Јелисеју. Ако он каже да је његов савезник терористичка организација, ту више нема шта за рећи", рекао је Чавушоглу новинарима у парламенту. Такође је наставио са осудама Макронове спољне политике, рекавши да француски председник „не може бити лидер Европе колебајући се тако“.


"Тренутно у Европи постоји празнина и он покушава да буде њен вођа", додао је Чавушоглу.

Војна операција Анкаре, која је започела почетком октобра, била је усмерена је курдске снаге на северу Сирије које сматра "терористима". Иако је Турска инсистирала на томе да је операција потребна за сигуран повратак сиријских избеглица у њихову домовину, напад су осудили НАТО савезници. Турске снаге су такође оптужене за тешка злостављања и ратне злочине током операције.

Током операције, Макрон је угостио Џихан Ахмеду, портпарола "Сиријских демократских снага" предвођених Курдима (СДФ), како би им исказао подршку Француске у борби против "Исламске државе" у Сирији.


Огорчена недостатком подршке од НАТО савеза за операцију у Сирији, Турска, друга највећа сила у НАТО-у, није подржала предлог одбране НАТО-а за Пољску и балтичке земље. За нови војни план блока против онога за шта тврди да је "претњс од Русије", потребно је једногласно одобрење свих држава чланица.

Извор:Восток/РТ