Столтенберг: Русија се агресивно понаша према Украјини и Грузији

29-11-2019 02:32:04 | | фото: © NATO.int/ vostok.rs |


НАТО не види агресију у односима Русије према чланицама Савеза, али Алијанса треба да реагује на јачање њених војних способности, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Према његовим речима, на састанку лидера земаља НАТО-а, који ће бити одржан 3. и 4 децембра у Лондону, биће говора и о координацији политике у односу према Русији и ситуацији након раскидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.




„Не видимо директну претњу од стране Русије према савезницима. Ипак, сведоци смо стратешког изазова, видимо да Русија много улаже у нова савремена средства. Због тога морамо да обезбедимо поуздану одбрану у све непредвидљивијем свету и зато морамо да улажемо више средстава“, рекао је Столтенберг.

Он је поново споменуо да Русија наводно крши договор у сфери контроле Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, као и да се „агресивно понаша
према својим суседима Украјини и Грузији.



Истовремено, Столтенберг је истакао да је за Алијансу
неопходно и важно“ да води дијалог са Русијом, чак иако се односи између страна не побољшавају.

„Важно је бити у контакту са Русијом, јер је Русија наш сусед, неопходне су транспарентност и предвидљивост. Потребан је дијалог, а то није знак слабости“, оценио је он.


Генерални секретар НАТО-а је казао да нису примећена никаква агресивна дејства против земаља НАТО-а, али да баш зато Алијанса мора да настави да пружа поуздану заштиту и одбрану.