САД запретиле Француској царинама на робу у вредности од 2,4 милијарде долара

03-12-2019 07:13:04 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Француска спроводи дискриминаторску политику против електронских америчких компанија, а као одговор, Сједињене Америчке Државе могу да наметну царине по стопи до 100% на француску робу у вредности до 2,4 милијарде долара, наводи се у извештају Трговинског представништва САД.


Средином јула, француски парламент усвојио је закон о порезу на услуге за велике електронске компаније као што су Амазон, Епл, Фејсбук и Гугл. Ова одлука изазвала је снажне критике Сједињених Америчких Држава. Амерички председник Доналд Трамп је рекао да би могао увести порез на француско вино у знак одмазде. Истовремено, у августу, француски председник Емануел Макрон је рекао да је постигнут договор између Париза и Вашингтона, односно, да ч
им се електронски порез уведе на међународном нивоу, Француска ће укинути свој порез за највеће електронске компаније (ГАФА).

Трговинско представништво САД-а је саопштило да је "завршило први део истраге" о француском дигиталном порезу и закључио да је "дискриминаторски према америчким компанијама", а конкретно се ради о компанијама као што су Гугл, Епл, Фејсбук и Амазон.

Као одговор, Сједињене Америчке Државе разматрају увођење царина на робу у вредности до 2,4 милијарде долара.


"Одлука Трговинског представништва шаље јасан сигнал да ће САД предузети мере против електронских пореских режима који дискриминишу америчке компаније. Америчко представништво је фокусирано на сузбијање растућег протекционизма земаља ЕУ које су неправедне према америчким компанијама, било путем електронских пореза или других напора против водећих америчких дигиталних компанија", наводи се у саопштењу.


Сличне истраге су покренуте и против Аустрије, Италије и Турске, наводи агенција.


У октобру су Сједињене Америчке Државе увеле 10% царина на авионе и 25% за пољопривредне и индустријске производе из ЕУ на основу пресуде Управе за решавање спорова Светске трговинске операције. То је учињено као део надокнаде штете САД-у коју је Европска унија изазвала због субвенција Ербаса.


Европски комесар за трговину Сесеила Малмстром је саопштила је да ће се Европска комисија борити до краја да убеди Сједињене Америчке Државе да не предузимају трговинске мере против ЕУ у случају Ербаса.