Путин и Ердоган разговарали о ситуацији у Сирији

12-12-2019 02:47:09 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о појачавању напора у борби против тероризма, укључујући и у сиријској провинцији Идлибу и на североистоку Сирије, саопштила је прес-служба Кремља.


„Посебна пажња посвећена је ситуацији у Сирији. Лидери су се заложили за интензивирање координисаних напора у борби против терористичке претње, укључујући и у провинцији Идлиб уи на североистоку земље. Наглашена је потреба за потпуном применом руско-турских споразума о сарадњи у тим регионима“, наводи се у саопштењу.

Поред тога, лидери двеју држава дотакли су се питања решавања либијске кризе. Они су забринути због сукоба на подручју Триполија.

„Нормализација ситуације омогућила би што скорији прекид ватре и наставак међулибијских мировних преговора“, додаје се у саопштењу.
Председници су се договорили о наставку контаката на разним нивоима.

Путин и Ердоган истакли су значај даље реализације заједничких планова у области енергетике и војно-техничке сарадње.

„Разматрано је низ приоритетних тема билатералног партнерства, укључујући трговинске и економске односе. Наглашен је значај даље реализације заједничких планова у енергетском сектору и области војно-техничке сарадње“, истиче се у саопштењу.

Телефонски разговор вођен је на иницијативу турске стране.

Администрација турског председника потврдила је да су двојица лидера разговарала о Сирији, билатералним односима и регионалним проблемима.