Герасимов: Сваки корак Русије на пољу осигурања њене безбедности се од стране западних пропагандиста и лажних медија представља као „претња

18-12-2019 07:50:35 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Сценарији интензивних војних вежби НАТО-а указују да се савез циљано припрема за војни сукоб великих размера, рекао је Валериј Герасимов, начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, преноси ТВ канал "Звезда".

Герасимов је, говорећи на брифингу пред војним аташеима страних држава, подсетио да је у доктринарним документима Брисела, Русији додељен статус "противник", а да је након НАТО самита у децембру, констатовано да је ефикасност пребацивања снага ради јачања "источног бока" алијансе значајно порасла.

Према речима шефа Генералштаба, од 2016. године, чланице НАТО-а повећале су потрошњу за одбрану за укупно 130 милијарди америчких долара, а до 2024. године предвиђено је повећање ове цифре на 400 милијарди амерички долара. Поред тога, да би се осигурала доминација у космосу, одлучено је да се космос препозна као посебна сфера бојног поља заједно са копном, ваздухом, морем и сајбер простором, навео је Герасимов.

"Наставља се рад на размештању америчких компоненти противракетне одбране у Европи. У балтичким земљама и Пољској, Црном и Балтичком мору, војне активности се интензивирају, војне вежбе блока се повећавају. Њихови сценарији указују на циљану припрему НАТО-а за укључивање својих снага у војни сукоб великих размера." додао је Герасимов.


У исто време, шеф Генералштаба је изразио уверење у потребу да се настави дијалог са савезом како би се смањио ризик од опасних војних инцидената. Подсетио је да, уз позадину све већих НАТО активности, западни савезници истовремено промовишу тезу о такозваној "руској војној претњи".

"Сваки корак Русије на пољу осигурања њене војне безбедности, било који планирани и транспарентни догађај за унапређење војске и морнарице, свака њена вежба, од стране западних пропагандиста и лажних медија јасно је представљена као `претња миру` ", приметио је Герасимов.


Према генералу, акције савеза повећавају тензију и смањују ниво безбедности на контактној линији Русија-НАТО.


"Смањење ризика од опасних инцидената у војној сфери требало би да остане најважније подручје дијалога између Русије с једне стране, Сједињених Америчких Држава и НАТО-а с друге. Неопходно је да се настави сарадња између Русије и НАТО-а како би се решила нагомилана проблематична питања", рекао је Герасимов.


Почетком децембра, руски председник Владимир Путин рекао је да близина НАТО-а руским границама представља претњу по безбедност земље. Такође је приметио да стереотипна блоковска размишљања из протеклих година не могу бити добро средство за проналажење и доношење ефикасних одлука. У исто време, шеф државе подсетио је да је Русија више пута изразила спремност за сарадњу с НАТО-ом у циљу заједничког супротстављања стварним претњама, попут међународног тероризма, локалних оружаних сукоба, као и опасности неконтролисаног ширења оружја за масовно уништење.