Герасимов: Политички, економски и информациони притисак без преседана се врши на државе које покушавају да воде независну политику

19-12-2019 05:02:01 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Тренутно у свету не постоје предуслови за почетак рата великих размера, рекао је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, одговарајући на питање војног аташеа Норвешке на брифингу са представницима страних држава.


Герасимов је нагласио да ситуација у свету остаје нестабилна.

„То је умногоме условљено жељом неких држава да наметну сопствене принципе сувереним државама, између осталог уз коришћење војних метода. Политички, економски и информациони притисак који је без преседана врши се на државе које покушавају да воде независну политику, укључујући и на Русију“, рекао је Герасимов.


"Из тог разлога не може се искључити могућност настанка кризне ситуације која може прерасти у војни конфликт", рекао је Герасимов.



„Тенденције промене форми ратовања омогућавају да се дође до закључка да се ратови будућности могу водити у свим сферама. Као што сам наводио, потврда томе служи одлука самита НАТО-а у Лондону, где је космос проглашен петом оперативном средином“, додао је Герасимов.

Он је такође нагласио да Русија треба да буде спремна за овакав развој догађаја, због чега ће свој војни потенцијал Русија одржавати на нивоу који ће омогућити да се одбију агресије свих размера и из било које средине.