Почела са радом прва плутајућа нуклеарна електрана на свету „Академик Ломоносов“

20-12-2019 12:55:13 | | фото: © Александр Рюмин / ТАСС/ vostok.rs |


Прва плутајућа нуклеарна електрана на свету "Академик Ломоносов" почела је са радом, саопштила је прес служба концерна Росенергоатом.

"19. децембра 2019. године у граду Певек (Чукотска аутономна област) плутајућа нуклеарна електрана (ФНПП, пројекат државне корпорације `Росатом`) испоручила је први пут електричну енергију изолованој мрежи Чаун-Билибинског енергетског чвора у Чукотском аутономном округу", наведено је у саопштењу, преносе РИА Новости.

Наглашава се да је ово историјски догађај не само за руску, већ и за светску нуклеарну енергију.Планирано је и да следеће године електрана буде повезана са топлотним мрежама Певека и стављена у комерцијални рад.






„Академик Ломоносов“ има два реактора КЛТ-40С. Они поседују посебан безбедносни систем који им омогућава да се по потреби искључе, чак и ако посада није присутна или нема напајања.


Реактори су способни да производе до 70 мегавата електричне енергије и 50 гигакалорија топлотне енергије по сату. Сам брод дугачак је 140 метара и дизајниран је да задовољава високе безбедносне стандарде, односно да било какав судар с другим бродом или стеном, или природна катастрофа не могу оштетити реакторе. Радни век плутајуће електране је 40 година.