Захарова: САД ће ускоро затражити од других да престану да дишу, што ће многи највероватније и испунити

21-12-2019 08:27:19 | | фото: © ТАСС / Владимир Гердо/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је увођење америчких снакција против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“ оценивши да то чини земља која има државни дуг у висини од 22 билиона долара.


„Америчка идеологија живота на позајмицу није издржала светску конкуренцију, што регуларно потврђује Министарство финансија САД издавањем налога на економске заплене. Америка са дугом од 22 билиона долара забрањује другима да развијају сопствену економију“, написала је Захарова на Фејсбуку.





Додала је и да ће САД ускоро затражити од других да „престану да дишу, што ће многи највероватније и испунити“.


По том питању огласио се и члан комитета за међународне односе Савета федерације Русије Олег Морозов који је рекао да санкције неће зауставити изградњу „Северног тока 2“, иако ће у одређеној мери закомпликовати његову реазлиацију.


„Швајцарска компанија Олсиз, која је претпрела највећи ударац, тренутно тражи начин како да реши ово питање. Међутим, пројекат је санкцијама немогуће зауставити. Решење ће бити пронађено, пројекат ће бити реализован“, додао је он.



Морозов је рекао и да ово није рат искључиво са Русијом, већ и са Европом и европским компанијама. „Немци су категорички против ових санкција“, закључио је он.

Министарство финансија САД је саопштило да су америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“ ступиле на снагу, те да САД захтевају од свих компанија које се баве изградњом тих цевовода да обуставе радове.