РТ: „Покушавају нас сустићи“: Путин саопштио да је Русија по први пут надмашила све конкуренте у напредном оружју

25-12-2019 07:27:47 | | Авион МиГ - 31 са хиперзвучном ракетом Кинжал, фото: © РИА Н |


Русија троши далеко мање на одбрану и много ефикасније, развијајући низ напредних оружја за која се њени ривали боре да копирају, рекао је председник Владимир Путин, говорећи о хиперзвучној ракети.

Совјетски Савез је увек покушавао сустићи САД, било да је у питању атомска бомба, стратешко ваздухопловство или прве интерконтиненталне ракете, рекао је Путин на седници проширеног колегијума Министарства одбране Руске Федерације.

"Данас имамо јединствену ситуацију у нашој новој и ближој историји - покушавају нас сустићи."



"Данас имамо јединствену ситуацију у нашој новој и ближој историји - покушавају нас сустићи."


Председник је напоменуо да „ниједна земља не поседује хиперсонично оружје, а паготово хиперзвучно наоружање међуконтиненталног домета“, те да је руска војска већ опремљена ракетама "Кинжал" која се лансира из ваздуха, док су тренутно у службу уводе хиперзвучни системи "Авангард".




Крстареће ракете "Калибар" и борбени системи "Пересвет" такође су недавно повећали способности војске, док развој других најсавременијих оружаних система попут интерконтиненталне ракете "Сармат", подводног дрона дугог домета "Посејдон" и крстареће ракете на нуклеарни погон "Буревестник" "иде по плану."

Извор:Восток/РТ