Први путнички воз из Санкт Петербурга стигао у Севастопољ

25-12-2019 09:39:40 | | фото: © РИА Новости / Константин Михальчевский/ vostok.rs |


Први путнички воз "Таврија" из Санкт Петербурга до Севастопоља прошао је Керчски мореуз преко Кримског моста и стигао на терминал, саопштио је дописник РИА Новости.

Воз је прешао 2741 километара, за 43 и по сата. Воз "Таврија" је прошао кроз девет региона, три града савезног значаја, прешао преко 118 река, укључујући Волхов, Волгу, Оку, Дон, Кубан. Рано ујутро, председник Крима Сергеј Аксјонов и вршилац дужности гувернера Севастопоља Михаил Развожајев дочекали су воз на станици у Симферопољу.



Отварање железничког саобраћаја преко Кримског моста, најдужег у Русији, догодило се 23. децембра. Председник Владимир Путин лично је допутовао возом из Керча до Тамана, а затим је дао наредбу за полазак првог воза са полуострва ка северној престоници.


На пролеће и почетком туристичке сезоне 2020. године планирано је пуштање возова на полуострво из још неколико региона Русије. Као што су власти Крима и Севастопоља саопштиле, почетак железничке комуникације уклониће сва ограничења у транспорту и претвориће полуострво у летовалиште током целе године. Поред тога, становници Крима могу се возити возом до суседне територије Краснодара или Ростова на Дону.