Србска ракија на столу најмоћнијег Руса

09-01-2020 07:10:46 | | Фото: РИА Новости © 2018, Сергей Гунеев / НТВ/ vostok.rs |

Саша Савићевић из Рашчића код Ивањице прави пиће за Владимира Путина


Саша Савићевић, власник дестилерије из околине Ивањице, постао је прво познат у Русији, па тек онда у Србији. Његова ракија "сербка" налази се у званичној понуди Кремља и руског председника Владимира Путина, а обавезно се служи и на пријемима у Амбасади Руске Федерације у Београду, као и Министарству спољних послова Србије.

Савићевић је решио да у малом селу Рашчићи у резервату Голије настави три века дугу традицију својих предака и прави врхунско пиће од шљиве пожегаче, кајсије, дуње и јабуке, које је одушевило и најмоћнијег светског државника.


Ракија "Савићевић"

Повратак у дедовину

Екипа Информерапосетила је Савићевића у његовом "малом рају", решена да чује како је од авијатичара, инсталатера аларма, брава и сефова, продавца електричних уређаја и посуђа дошао до тога да прави једно од најквалитетнијих алкохолних пића у Србији.

- Свашта сам радио, негде сам био више, а негде мање успешан, док нисам 2006. године постао дистрибутер програма три руске државне телевизије. То је леп посао, али је и напоран и стресан, те сам због тога одлучио да направим нешто за пензију, или што би Руси рекли "Раша тумороу". Тако је на месту где су моји прадедови и чукунђедови правили ракију још од 1700. настала моја дестилерија. Један мој пријатељ Шкот, који има своју дестилерију вискија, седео је својевремено код мог стрица, пио ракију и рекао: " Три најбоља пића на свету су шкотски виски, француски коњак и србска ракија, али ви Срби то не цените, већ ово божанствено пиће сипате у флашу "кока-коле" на којој је измет од птице. Такво пиће мора да буде дестиловано, спаковано у најбоље амбалаже и да се налази на свим аеродромима и у најбољим ресторанима и хотелима на свету". Те речи су ме подстакле да започнем све ово. Пуно сам морао да учим, ангажовао сам људе који се разумеју у производњу ракије и 2013. је направљена прва флаша, наводи Савићевић за Информер.

Три године након што је направио модерну дестилерију, његова ракија је доспела до руског председника, коме се, у најмању руку диви, испричао је Савићевић.

Русофил на оца

- Отац ми је русофил и то је и мени усадио. Схватио сам да је Путин једно светло које се појавило и које ће осветлети и Русију и нас као њихову браћу. Вратио је дугове, опоравио привреду и поново је од те земље направио гиганта, те вратио је на место које јој припада. Моја ракија је до Путина стигла преко дипломата и мојих пријатеља прво у виду поклона, а потом је од 2014. почела да је од мене купује Управа за послове председника, што значи да се она већ годинама налази у Кабинету, Председништву, Скупштини и свим већим институцијама Руске Федерације. Сада половина моје производње оде у Русију, не смем да вам кажем колико је то тачно, али су у питању на хиљаде литара.

На питање која је тајна ракије коју пије Владимир Путин и најутицајнији руски политичари, Савићевић је одговорио:

Реч је о ракији која је направљена 100 одсто од шљиве пожегаче. Сам процес траје око два месеца. Након тога та ракија мора мора шест година да одлежи у храстовом бурету. Тек тада она поприми сва својства и постане једно овакво врхунско пиће.

Понудио Путину земљу за кућу

Савићевић каже да се с Путином више пута сретао и открио да га је званично позвао у своје село када оде у пензију.

- Сретали смо се, једном ми је чак и махнуо на "Маракани". Позвао сам га званично да у мом селу проведе пензију. Има јако добар комад земље за њега. И то није нереално. Он воли природу, а за овакву нетакнуту до Сибира му треба десет сати, а од Москве до мог села треба му четири и по сата, наводи Савићевић.


Савићевић с Путином на Маракани

Први Србин на ивици космоса

Уз то што прави чувену "путиновачу" Савићевић је први Србин који је летео авионом у стратосферу.

- Због моје љубави према Русији и промовисању ове земље по свету поклоњен ми је лет у стратосферу и био сам први Србин који је отишао на 23 километра од Земље. Возили су ме у авиону, а ја сам на кациги носио српску заставу, поносно говори Саша.



Ракија у космосу

Савићевић нам је открио и да у 2020. планира прави спектакл.

- Одлучили смо да лансирамо нашу ракију космос, на висину од 36.000 метара. То ћемо урадити око Ђурђевдана. Кутија с ракијом ће имати GPS и кад падне сви ће моћи да крену у потрагу за њом. Ко је пронађе добиће лепу награду. Нешто као потрага за благом, али ће уместо блага људи тражити нашу ракију, открива Савићевић.

А.Црномаровић, Информер