РТ: „Волео бих да сам био у том авиону“ - командант Револуционарне гарде Ирана

13-01-2020 09:44:28 | | фото: © Aref Fathi / dpa via Global Look Press / RT/ vosto |


Командант Револуционарне гарде Ирана, генерал Хосеин Салами, изразио је најдубље саучешће, рекавши да никада у животу није осећао већу срамоту, него након трагедије са украјинским путничким авионом.

Обраћајући се иранском парламенту, Салами је изјавио да Револуционарна гарда нема другу сврху или жељу „него да буде растргана на делове ради безбедности, добробити и мира [иранског] народа“.


"Кунем се животом своје деце ... Волео бих да сам био у том авиону, пао и запалио заједно са оним вољеним, уместо да сам био сведок овог трагичног инцидента."


Према саопштењу иранске војске, авион украјинске авио-компаније био је погрешно идентификован као надолазећа крстарећа ракета, током високе борбене готовости у тренутку после удара на америчке објекте у Ираку. Према саопштењу Револуционарне гарде, војска никада није хтела да прикрије инцидент, те да је одмах обавестила власти, али да те информације нису одмах обелодањенезбог спровођења интерне истраге, јер се морао испоштовати одговарајући поступак.

Међу 176 људи који су погинули у трагедији, 147 од њих су били Иранци, укључујући десетине студената са двојним канадским држављанством. Неки од масовних помена жртава широм Ирана претворили су се у антивладине протесте, док западни званичници нису губили време показујући колико се диве „храбрости“ Иранаца који су изашли на улице да искажу свој бес и да се сукобе са властима.


Извор:Восток/РТ