Почиње 13. филмски и музички фестивал „Кустендорф“

13-01-2020 05:36:29 | | фото: © kustendorf-filmandmusicfestival.org// vostok.rs |


Тринаести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорфбиће одржан од 13. jануара до 18. јануара 2020. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО. Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа.


ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – Такмичарски програм 13. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф ће се састојати од двадесет и једног филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Белорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

Међународни жири чине: Паоло Вирци, италијански редитељ, писац и продуцент, Тонино Бенаквиста, француски писац и сценариста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев. Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 722 филмова, а изабрани су филмови који се издвајају по стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет. Такмичарски програм дванаестог Кустендорфа чиниће седамнаест краткометражних и четири документарна филма.

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ – У „Савременим тенденцијама“ биће приказани: победник канског програма „Известан поглед“, филм „Невидљиви живот“, редитеља Карима Ајнуза kao и добитник Златног медведа на филмском фестивалу у Берлину, филм „Синоними“, редитеља Надава Лапида. Кинески редитељ Дјао Јинан представиће филм „Језеро дивљих гусака“, филм „Живети, певати“ представиће редитељ Џони Ма, а биће приказани и филмови „Син“ у режији Мехдија Барсаоуија као и филм „Умрећеш у двадесетој“, Амжада Абу Алала. Редитељи ових филмова биће и гости фестивала и одржаће мајсторске радионице. Такође, мајсторску радионицу одржаће и Паоло Вирци.

РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу кроз његове филмове „Сан“, „Јутро“, „Подне“ и „Крос контри“, као и италијанском редитељу Паоло Вирцију који је уједно и члан жирија 13. Кустендорфа.

НОВИ АУТОРИ представиће три нова филмска уметника, Милену Грујић из Србије са филмом „А.С.(25)“, Мигела Анхела Моулета из Перуа са филмом „Сви смо ми морнари“ као и Ивана Марковића и Вуа Линфенга са филмом „Од сутра почињем да“ који је снимљен у копродукцији Србије, Кине и Немачке.

КУСТЕНДОРФ ПРЕДСТАВЉА – Фестивал Кустендорф у оквиру пратећег програма представиће публици филм редитељке Иване Младеновић „Ивана Грозна“. Током трајања фестивала у Андрићграду, биће постављен избор радова из Куће легата под називом „Модерна“.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ – Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће препознатљиви ноћни живот Кустендорфa. Гости Кустендорфа уживаће у наступима руске поп-фолк-рок групе „The Hatters“, састава из Северне Македоније, „Џамбо Агушеви оркестар“, затим француско/румунско/пољског састава „Click Here“ као и два бенда из Србије, „Дејан Петровић биг бенд“ и „Love Hunters“.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф је један од ретких фестивала у свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника, а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

Искра