Москва: Одлука да се покрене механизма за решавање спорова о нуклеарном програму са Ираном изазива озбиљну забринутост

15-01-2020 11:17:40 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија не види никакав разлог за покретање механизма за решавање спорова о нуклеарном програму са Ираном, сматра руско Министарство спољних послова.


"Одлука европске тројке (Немачка, Француска и Велика Британија) учесника нуклеарног споразума са Ираном да покрене механизам за решавање спорова изазива озбиљну забринутост", наводи се у саопштењу.

„Механизам за решавање спорова је прављен за потпуно друге сврхе. Разлози који су довели до потешкоћа у реализацији нуклеарног споразума су добро познати и нису везани за Иран“, наводи се у саопштењу.

Наводи се да, када је направљен тај механизам, нико није претпостављао да ће САД једнострано раскинути нуклеарни споразум, док добровољно обустављање реализације обавеза Ирана из тог споразума представља одговор на грубо кршења споразума.

„Позивамо ’тројку‘ да не подиже тензију и да одустане од корака који могу ставити под знак питања перспективу нуклеарног споразума.“.

Немачка, Француска и Велика Британија најавиле су раније покретање механизма за решавање спорова у оквиру иранског нуклеарног споразума.