РТ: Најгора лаж откако је лажна тврдња изазвала рат у Ираку? Извештај ОЗХО-а о нападу у Сирији измењен, наводи бишви инспектор ОЗХО-а

21-01-2020 11:11:46 | | фото: © Reuters / Yves Herman / RT/ vostok.rs |


Бивши инспектор Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО)оптужио је ову организацију да је издала испеглан извештај о наводном хемијском нападу 2018. године у сиријској Думи, тврдећи да је игнорисала озбиљне резерве сопственог тима за утврђивање чињеница.

Коначни извештај ОЗХО-а о инциденту у Думи, који је објављен прошлог марта, изоставио је кључне налазе инспекцијског тима који би довели у озбиљну сумњу да ли се уопште догодио хемијски напад, рекао је бивши стручњак ОЗХО-а, Јан Хендерсон, члановима Савета безбедности Уједињених нација у видео обраћању, након што је његова захтев за визу да би лично присуствовао састанку одбијен.

"Наводи у завршном извештају су контрадикторни и у потпунсти у супротности са оним што је тим колективно утврдио током и након истраге у Думи", рекао је Хендерсон.


Иако је неколико чланова тима за утврђивање чињеница „имало озбиљних забринутости да се уопште догодио хемијски напад“ већ у јулу 2018. године, у коначном извештају организације, који је саставила друга група која никада није ни посетила место инцидента, се ипак закључује да постоје „разумни разлози“ да се кривица за напад свали на Дамаск.

Испеглан од било каквог различитог мишљења, у извештају се игноришу „налази, чињенице, информације, подаци и анализе“ које је тим прикупио у предметној области, сведочења сведока, токсиколошких студија, хемијских анализа, као и балистичких, рекао је пензионисани инспектор.

Вашингтон и његови савезници оптужили су сиријску владу за инцидент у Думи, а САД, Француска и Велика Британија су покренуле заједничке нападе на Сирију недељу дана касније, много пре него што је икаква званична истрага могла да започне. Западни политичари и медији тврдили су у то време, ставом заснованом искључиво на визуелним материјалима и извештајима сведока које су изнели злогласни "Бели шлемови" и други извори повезани са милитантима, да су снаге сиријске владе „врло вероватно“ испустиле две боце са отровним гасом, убивши већи број цивила. .

Хендерсон је детаљније анализирао боце које су мистериозно пронађене у стамбеном делу Думе. Његова „инжењерска процена“ процурела је прошлог маја, постављајући низ хипотеза о томе како су се боце појавиле у Думи. Најзначајније је то што је приметио „велику вероватноћу“ да су „ручно постављене“ уместо да су „избачене из летелице“, што наводи да их је ту могла ставити друга страна, а не сиријска влада.


"У мом случају, пратио сам наредних шест месеци инжењерске и балистичке студије на боцама, чији је резултат пружио додатну подршку мишљењу да није дошло до хемијског напада."




Накнадне публикације "Викиликса" откриле су да је високи званичник ОЗХО-а наредио да се из архива избришу „сви трагови“ Хендерсонове процене. Али упркос унутрашњој борби која нарушава кредибилитет ОЗХО-а, Хендерсон је навео да спор не треба да буде ствар „политичке расправе“, позвавши да се било какве одступања „правилно реше… путем строгих правила науке и инжењерства“.

Неформална седница СБ УН-а за процену ситуације и недосљедности око извештаја сазван је на захтев Москве у понедељак. САД и њихови савезници оптужили су Русију да покушава да "дискредитује угледни ОЗХО и њего особље", иако Москва инсистира на томе да је циљ, напротив, враћање поверења у организацију.

"Хемијски инцидент у сиријској Думи. Зашто је то тако важно? Јер је то било оправдање ракетних удара од стране САД-а, Француске и Велике Британије у априлу 2018. године, а које су сиријску владу одмах прогласили за кривца", рекао је Василиј Небензја, стални представник Русије при УН-у, који је оптужио САД и савезнике за "лажну узбуну"


"И не тако давно... неке наше колеге су измислиле нову парадигму, свет `врло вероватног`. "



Поред Хендерсоновог сведочења, СБ УН-у се обратио и руски представник у ОЗХО-у, Александар Шулгин и шеф невладине организације која је претходно интервјуисала преко 300 становника Думе, разбијајући на тај начин наратив Запада.

Извор:Восток/РТ