Руски Арктик покривају радари нове генерације

23-01-2020 06:30:33 | | Радар „Резонанс-Н“, Новый оборонный заказ dfnc.ru / Russia |


Арктичка зона Русије постаје неприступачна за сва средства ваздушног напада, било да је реч о туђим авионима, хеликоптерима, беспилотним летелицама или различитим врстама ракета. Све ће то бити благовремено откривено и у случају потребе гарантовано уништено. У ту сврху се у појединим зонама изнад Поларног круга постављају радарске станице нове генерације.

Један од таквих радара који открива неупадљиве ваздушне циљеве на великим растојањима је „Резонанс-Н“. Извор агенције ТАСС у руској војној индустрији саопштио је да поред пет радарских станица овога типа које је Министарство одбране већ наручило Генералштаб намерава да размести на Арктику још пет таквих станица. Онви радари су специфични по томе што откривају на небу и хиперзвучне објекте, пише Russia beyond.


Иако нема потврђених података да се на Западу праве хиперзвучне ракете сличне руском „Кинжалу“, „Циркону“ и „Авангарду“, руски генерали ипак иду корак напред и покривају поларна подручја радарима „Резонанс“ великог домета са фазираном антенском решетком.


Произвођачи помињу читав низ значајних предности овог радара у односу на друге радарске системе. Пре свега, „Резонанс-Н“ открива на небу чак и циљеве малих габарита и оне направљене по „стелт“ технологији, на удаљености од 10 до 1.100 километара. Рецимо, непријатељски ловачки авион који лети на висини од 10 км најновији радар ће открити на удаљености од 350 километара. Радар аутоматски квалификује објекте, одређује њихове координате и параметре њиховог кретања.

Ова радарска станица може да прати 500 објеката. Податке о циљу аутоматски шаље ракетним системима. Посаде противваздухопловне одбране добијају од овог радара све податке о објектима који повређују ваздушни простор Русије, неопходне за доношење одлуке. Поврх свега, „Резонанс“ стално анализира ометање сигнала у зони своје одговорности и у случају потребе се аутоматски штити.

Зна се да овај радар може радити како у кружном режиму, тако и у оквирима задатог сектора. Поред решавања мирнодопских задатака он ће благовремено упозорити на ваздушни напад и снабдеваће подацима руску авијацију и противваздухопловну одбрану током борбених дејстава.

За Арктик је посебно важна чињеница да радар функционише на температури од -40 степени Целзијуса при налетима ветра од 50 метара у секунди. Уз све то, модули „Резонанса“ се лако превозе аутомобилским, железничким, воденим и ваздушним транспортом.

Према информацијама из отворених извора, три такве радарске станице већ су размештене у Арктичкој зони Русије, између осталог и на Новој Земљи.