Путин: Нацистичи помагачи у суровости често превазилазили своје господаре

24-01-2020 12:30:40 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин рекао је да су нацистички злочини против Јевреја у време Другог светског рата једне од најцрњих и најсрамнијих страница светске историје и навео да су немачки нацисти имали помоћнике у многим земљама Европе.


Наступајући на форуму „Чувамо сећање о холокаусту, боримо се против антисемитизма“ у Јерусалиму, Путин је навео да ће се 27. јануара навршити 75 година од дана када је ослобођен „Аушвиц“, у ком су „погинуле стотине и стотине хиљада људи разних националности, а међу њима више од педесет одсто Јевреја“.

„Злочини које су извршили нацисти, њихово промишљено, испланирано, како су они говорили, ’коначно решење јеврејског питања‘, то је, поштоване колеге, једна од најцрњих и најсрамнијих страница најновије светске историје“, изјавио је Путин.

Он је, такође, подсетио да су у том злочину били саучесници, помоћници.

„У суровости су често превазилазили своје господаре. Фабрике смрти, концентрационе логоре, водили су не само нацисти, него и њихови помоћници из многих земаља Европе. На окупираним територијама Совјетског Савеза, где су радили ти бандити, било је убијено највише Јевреја“, рекао је председник.