Руски научници смислили еколошку замену за традиционалну пластику

02-02-2020 08:30:27 | | фото: © РИА Новости / Максим Богодвид / vostok.rs |


Научници са Руског економског универзитета „Г. В. Плеханов” створили су материјал на бази полиетилена који се може разградити у природној средини.

Упркос растућем проблему глобалног загађења пластиком, данас се користе биоразградиви полимери, само у уским областима медицине и биологије. Већина пластике произведене широм света - која се користи, на пример, за паковање - остаје неразграђена и деценијама остаје у окружењу, пишу РИА Новости.

Научници су спровели низ успешних експеримената за промену структуре полиетилена, услед чега је било могуће постићи ефекат биоразградње, уз очување својстава и перформанси на нивоу традиционалне пластике која није еколошки прихватљива.

„Додавање особине порозности и увођење додатака природног порекла омогућава креирање средине која апсорбује воду, у којој се брзо размножавају главни чиниоци распадања - микроорганизми”, саопштио је шеф катедре за хемију иновативних материјала и технологија Руског економског универзитета Анатолиј Попов.

Према ауторима студије, развијени композитни материјал нема аналога у свету. Тестови, укључујући тестове тла, показали су основну ефикасност одабраног приступа.

„Током механичких испитивања, материјал је показао оптималне перформансе, а теренски тестови на тлу открили су 20% смањење количине узорка током три године“, изјавила је коауторка студије Елена Григоријева.

Истраживачки тим планира дубље да проучи утицај фактора животне средине на процесе разградње, као и да утврди утицај органских пунила на механичка својства полимера, што ће припремити технологију за улазак на тржиште.