РТ: Турски војници били са терористичким групама када их је напала сиријска војска - Москва

28-02-2020 08:24:19 | | фото: © Bakr Alkasem / AFP / RT/ vostok.rs |


Турске снаге су деловале у „борбеним јединицама“ са џихадистичким милитантима у провинцији Идлиб када су се нашле под ваздушним ударом сиријске владе, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Ваздушни удар сиријске војске изведен је да би се одбила велика офанзива терористичке групе `Хајат Тахрир ал Шам`, огранка `Ал Каиде` у Сирији, унутар зоне деескалације Идлиб", саопштила је руска војска.

"Турски војници у борбеним јединицама терористичких група нашли су се под ватром сиријске војске 27. фебруара у близини града Бехун."



Министарство одбране је саопштило да је Руски центар за помирење у Сирији у сталном контакту са Анкаром, те да „редовно“ захтева и прима информације о положају турских снага, а према подацима које је доставила Турска, у близини Бехуна није било турских снага када се сиријска војска сукобила са терористима.


Турски званичници осудили су Дамаск због ваздушног удара. Турски потпредседник Фуат Октај је упозорио да ће „елементи сиријског режима платити велику цену за овај издајнички напад“.


Ово није први пут да је Русија оптужила Анкару да је није правилно обавестилам, као и сиријску владу о кретању турске војске унутар „зоне деескалације“ Идлиб. Раније овог месеца, шест турских војника је погинуло када се њихов конвој нашао под ватром западно од Саракиба, након што су преместили на ту локацију „без обавештавања руске стране“, саопштила је Москва.

Извор:Восток/РТ