Београдски фестивал игре и компанија НИС најавили спектакуларне наступе светски признатих уметника

05-03-2020 07:30:45 | | фото: © НИС/ vostok.rs |


У амбасади Француске у Србији одржана је најавна конференција за медије поводом почетка 17. Београдског фестивала игре, који се под слоганом „Чиста сензација“ одржава од 21. марта до 12. априла 2020. године, уз генерално покровитељство компаније НИС.

Конференцији су присуствовали амбасадори и отправници послова земаља чије ће уметничке трупе учествовати на фестивалу - Француске, Канаде, Аргентине, Немачке, Бразила, Белгије, Италије, Холандије, Хрватске, Израела и Шпаније, као и амбасадор Делегације ЕУ у Србији, представници Града Београда, компаније НИС, компаније Виза и Београдског фестивала игре.


Програм ће и ове године бити разноврстан, богат и оригиналан, из дванаест земаља учесница, а фестивал ће, уз пратњу Београдске филхармоније, отворити Дрезден Франкфурт компанија игре, са делом које је посебно креирано за београдску публику. Између осталих, током три недеље трајања, пред домаћом публиком наступиће Компанија 111 из Тулуза са делом „Пепео“ коју изводи Шантала Шивалингапа, међународно призната уметница стила класичне индијске игре. Све љубитеље Леонарда Коена обрадоваће комад „Играј са мном“ трупе Балет џез Монтреал, као омаж славном песнику и кантаутору. Публици ће бити представљено и дело аргентинске трупе Un Poyo Rojo, познате по поигравању са акробатиком, бродвејски степ шампиони Divine Rhythm Productions и многи други.


Као компанија која у свим сегментима подржава изузетност и стремљење врхунским резултатима, НИС ове године има част да подржи Београдски фестивал игре, манифестацију која пресудно доприноси промоцији уметности у Србији, афирмацији младих уметника и популаризацији наше земље у свету, доносећи јој истакнуто место на светској културној сцени. Подршка пројектима чији је циљ промоција културе и истинских вредности важан је сегмент друштвене одговорности НИС-а, који је препознао кључни значај ове манифестације у области културе, и који ће наставити да улаже у активности које доприносе квалитетнијем животу грађана.


„Доказ да је наш избор прави и да је правац улагања о коме размишљамо као друштвено одговорна компанија прави, је у томе да се фестивал већ седамнаест година одржава веома успешно и да се овде састају уметници из Европе из света. Генерално спонзорство фестивала је логичан корак за нашу компанију, која непрестано, годинама уназад, улаже у развој културе и у то да заједницу у којој живимо учинимо бољом за све нас. Подршку оваквој манифестацији НИС не види само као подршку Фестивалу игре, већ и као подршку и промоцију Србије, као улагање у младе и ово је још један од НИС-ових пројеката где нам је фокус на младој популацији, а такође, улажемо и у професионалну уметност“, изјавио је овом приликом Горан Стојилковић, заменик генералног директора НИС-а.


Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, рекла је да је у организацији оваквог фестивала селекција највеће задовољство и највећа одговорност.


„Ако је избор просечан или лош, онда је сав огроман труд и рад узалудан. Верујем у снагу уметника и његовог дела, јер је то оно што нас окупља, било да смо продуценти, организатори, спонзори, новинари или публика. Када имате врхунске радове, онда имате циљ и оправдање. Сигурни смо да је пред вама и нама програм чистих сензација, непоновљивих искустава, која нико не може да вам преприча“, навела је Аја Јунг.


Београд је захваљујући овом фестивалу постао важна станица у биографији уметника који креирају трендове у области уметничке игре и позоришта. Он је место на коме се окупљају и етаблирани и неафирмисани уметници и пружа немерљиву подршку заинтересованим играчима, педагозима, кореографима и представницима свих уметничких области у Србији и у региону. Његово одржавање омогућава и склапање контаката са иностраним трупама, што представља могућност за стипендирање и ангажман младих играча. Стратешко опредељење компаније НИС је управо улагање у младе и жеља да, у складу са корпоративним слоганом „Будућност на делу“, мотивише појединце да креирају бољу и лепшу будућност за све нас.


Београдски фестивал игре је на путу до седамнаесте године придобио бројну публику, тако да је од оснивања до данас представљено преко 400 кореографских остварења, док последње едиције прати око 23.000 гледалаца и 120 акредитованих новинара из земље и иностранства.


Званичном почетку фестивала претходила је традиционална ревија филмова Дани игре, одржана у фебруару у београдској Кинотеци и у новосадском Културном центру, а као увертира у оно што нас очекује, публика ће имати прилику да види прваке и солисте Њујорк Сити балета, четрнаест играча и два музичара, које предводе звезде Стерлинг Хилтин и Данијел Улбрихт.


Прваци и солисти Њујорк Сити балета гостују у оквиру турнеје која обухвата и Тел Авив, Хаифу и Будимпешту и која је једина турнеја ове чувене трупе током текуће позоришне сезоне. Њихов наступ у Србији, уједно и први у овом делу Европе, планиран је за 13. март у Србском народном позоришту у Новом Саду и 14. март у Југословенском драмском позоришту у Београду.