РТ: Русија ојачава војне снаге распоређене на Арктику

06-03-2020 10:33:56 | | фото: © AFP / Maxime POPOV / RT/ vostok.rs |


Русија ће ојачати војне снаге распоређене на Арктику како би обезбедиле њен суверенитет и одржале мир и стабилност у региону, према плану развоја Арктика до 2035. године, који је потписао председник Путин.

Документ под називом "Основе руске државне политике на Арктику" потврдио је да је Русија већ створила конвенционално груписање снага и обалски систем безбедности.

Њихов главни задатак током 15 предстојећих година биће спречавање употребе војне моћи против Русије. Како би одвратиле било какву агресију, могућности арктичких снага биће додатно побољшане.

Системи за надгледање ваздуха, воде и подводног простора такође ће бити унапређени као део планова за побољшање и изградњу нове војне инфраструктуре у региону.



Изазови са којима се Русија суочава укључују војну изградњу неких регионалних играча, покушаје ревизије кључних међународних уговора о економским активностима у околини и напоре на дискредитацији руских активности на Арктику.


У документу се инсистира да се све мора учинити како би Арктик остао "територија мира, стабилних и обострано корисних партнерстава".

Други кључни национални интерес у региону је даљи развој руске арктичке зоне као стратешке базе ресурса. Очекује се да ће његова рационална употреба олакшати економски раст и повећати комерцијалну одрживост Северног морског пута, протежући се дуж руске арктичке обале од Карског мора све до Беринговог мореуза.


Програм такође мора осигурати да се економске активности не извршавају на штету животне средине, истовремено штитећи живот староседелаца на Арктику.


Вежба на Арктику, фото: Sputnik / Pavel Lvov

Русија интензивно улаже у истраживање и развој Арктика последњих година, јер и други регионални играчи - Канада, Данска, Норвешка и САД, такође желе да изнесу своје захтеве у том подручју, због богатих природних ресурса и стратешког географског положаја.

Извор:Восток/РТ