РТ: Глобална тржишта у паду након одлуке САД да забране летове са Европом због коронавируса

12-03-2020 09:31:43 | | фото: © AFP / Eric Piermont / RT/ vostok.rs |


Коронавирус је опустошо светска финансијска тржиштима након што је Светска здравствена организација (СТО) прогласила избијање пандемије, а САД су забраниле све европске летове.

Европске акције у четвртак су оштро кренуле доле, а лондонски "ФТСЕ" пао је за преко пет процената. Произвођач реактивних мотора "Ролс-Ројс" предводи у губицима, након шту су акције компаније смањене за 13 процената, а авиокомпаније су такође тешко погођене.


Немачке акције су такође пале, тако да је "ДАКС" пао за 5,6 процената и достигао најнижи ниво од 2016. године. У међувремену, француски "ЦАЦ 40" је изгубио преко седам процената.


Губитке на азијском тржишту предводи Аустралија, чији је кључни индекс "Ол ординарис" пао за 7,23 посто. Следе га индијски "Мумбаи сенсекс" који је пао за преко 6,5 процената и јапански "Никеи 225" који је изгубио 4,4 процента.

Берза Хонг Конга је до краја трговања пала за 3,4 процента, док је "Шангај космополит" пао за 1,52 процента.

У среду су америчке акције претрпеле огромне губитке, при чему је "Дов Џонс индустриал авериџ" изгубио 1.464 бодова или готово 5,9 процената, док је "С&П 500" пао за готово пет процената.

Оштра распродаја је уследила након што је амерички председник Доналд Трамп наредио обуставу свих путовања из Европе у Сједињене Америчке Државе на 30 дана. Ограничења су уследила убрзо након што је Светска здравствена организација објавила да се коронавирус може окарактерисати као пандемија.

Извор:Восток/РТ