РТ: Цена нафте пала на најнижи ниво од 2003. године како потражња за енергенром слаби због успоравања глобалне економије

18-03-2020 11:36:12 | | фото: © Reuters / Essam Al-Sudani / RT/ vostok.rs |


Цене сирове нафте достигле су 17-годишњи минимум, док су наставиле да падају у среду услед страховања да би ширење и напори на сузбијању коронавируса могло да покрене глобалну рецесију.

Цена америчког "Вест Тексас интермедиет" пала је шест одсто и трговало се испод 26 долара по барелу. Ако цене наставе да падају, до краја дана би могле достичи најнижи ниво од маја 2003. године.


Фјучерси за међународну референтну вредност, нафте "Брент", пали су за више од три процента, тргујући испод 28 долара по барелу од 10:00 часова.




Тржишни пад се наставља јер глобална потражња за енергијом и даље остаје слаба због пандемије коронавируса. Болест, за коју се верује да потиче од највећег светског потрошача нафте, Кине, сада бесни широм Европе, САД-а и Блиског истока, одневши око 8.000 живота широм света и заразивши скоро 200.000 људи.

"Голдман Сакс" је у уторак дао прогнозу цена нафте, поново наводећи "невиђене" губитке потражње. Банка сада очекује да и "ВТИ" и "Брент" тргују по цени од око 20 долара за барел у другом кварталу.

Осим коронавируса, текуће размирице између два главна произвођача нафте, Русије и Саудијске Арабије, утичу на тржиште енергентима. Након што две земље нису успеле да постигну нови договор о смањењу производње, Саудијска Арабија се обавезала да ће драматично повећати производњу и дати попусте својим купцима у потезу који би могао додатно уздрмати већ претрпано тржиште.

У међувремену, руски државни зајмодавац "Сбербанк" наводи да су већ разматрани најгори случајеви за економију усред пандемије коронавируса. Према речима извршног директора "Сбербанке", Хермана Грефа, најстреснији исход укључује нафту која се спушта на 20 америчких долара по барелу и руску националну валуту која пада на 100 рубаља за долар. Међутим, Греф верује да ће банка успети да остане у игри чак и под тим околностима.

Извор:Восток/РТ