Омогућен промет робе између Републике Српске и Србије

18-03-2020 12:11:11 | | / vostok.rs |


Привредна комора Републике Српске успјела је да у сарадњи са Привредном комором Србије омогући пролазак робе преко границе који је био блокиран због проглашења ванредне ситуације у Србији.

- До јуче је улазак у Србију био озбиљан проблем, али је Привредна комора Републике Српске захваљаујући одличној сарадњи са Привредном комором Србије успјела да нађе начин да буде пуштен промет робе преко границе са Србијом - рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић, преноси АТВ.


Према његовим ријечима, од транспортних предузећа и даље долазе различите информације у вези са превозом робе преко граница, односно земаља у транзиту.


- Иако ниједна земља није донијела одлуку о забрани промета робе и даље једни пролазе, а други не могу. Са терена долазе различите информације - истакао је Благојевић.


Он је подсјетио да транспортна предузећа из
Републике Српске имају проблем и са недостатком возача који претходних 14 дана нису били на територији на којој је ескалирала ситуација у вези са вирусом корона.

- Возачи који су дошли са подручја гдје је ситуација са вирусом корона ескалирала су у изолацији и нису у могућности да возе. Проблем са мањком возача био је присутан и прије избијања вируса корона, а сада се увукао и страх међу возаче који нису спремни да возе на те територије, а посебно у Италију - истакао је Благојевић.


Он је навео да се привреда Републике Српске суочава и са новом пријетњом јер су предузећа приморана да смањују обим производње, а због тога и број радника.


- Узрок за то, осим проблема са транспортом, је и затварање предузећа у другим земљама за која наше фирме раде као кооперанти. Имамо информације да, осим у Италији, долази до затварања предузећа у Аустрији и Њемачкој која неће радити до послије католичког Ускрса, односно половине априла. Због тога они смањују наруџбе од наших фирми и то додатно усложњава ситуацију у привреди Српске - нагласио је Благојевић.