Москва позвала САД да хитно укину санкције Ирану које ометају борбу против коронавируса

25-03-2020 10:46:44 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија позива Сједињене Америчке Државе да хитно укину Ирану санкције које ометају борбу против Covid-19, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије након телефонског разговора министара спољних послова Русије и Ирана, Сергеја Лаврова и Мухамеда Џавада Зарифа.


Министри су разговарали о пандемији вируса корона КОВИД-19 и високо оценили билатералну сарадњу у решавању овог глобалног изазова. Усклађена су мишљења о одговарајућим мерама и иницијативама на платформама међународних организација, укључујући УН.

„Лавров је нагласио да Русија одлучно позива Вашингтон да одмах укине своје нехумане санкције које спречавају владе да се у потпуности боре противCovid-19“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, министри спољних послова Русије и Ирана разменили су мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући решење сиријске кризе и ситуацију у Авганистану.

Сједињене Америчке Државе су неколико пута протекле недеље уводиле санкције, укључујући петорици научника из Ирана, као и неколицини компанија, укључујући и у Јужноафричкој Републици, Хонгконгу, Кини и УАЕ, због сарадње у области нафте. САД кажу да помоћу санкција настоје да што више ограниче трговину и приходе Ирана од нафте, оптужујући Техеран за подржавање тероризма. Иран, са своје стране, оптужује САД за „економски тероризам“, као и да Вашингтон спречава да Иран добије медицинску опрему и лекове потребне за борбу против вируса корона.