Др Ненад Стевандић: Корона пред Стаљинградом у Републици Србској или усред 4. недјеље епидемије

31-03-2020 12:10:53 | | др Ненад Стевандић/ vostok.rs |


Постојале су многе битке у свјетској историји које су захтијевале велике жртве. Сви су морали да дају живот у Термопилском кланцу да би остатак земље и народа био спашен. У бици за Стаљинград, у одређеној фази њемачке офанзиве, на три руска војника који се крећу и бране са пушкама ишао је један који је нема и узимао би је када би један од ове тројице погинуо. Невјероватне и немјерљиве жртве, али су успјели јер су били свјесни да нема назад и да је судбина народа у питању.

Данас када тражимо још већу дисциплину од наших грађана, и у поређењу са наведеним Стаљинградским и Термопилским више него малу или чак смијешну жртву, још постоје људи који се не понашају одговорно или чак својим егоизмом и неозбиљношћу буквално преносе вирус у најважнијој фази епидемије. Они су нам данас највећа брига и опасност јер могу да упропасте све што смо до сада сјајно урадили и због чега још држимо ситуацију под контролом.

Будући да од почетка озбиљно пратим ток епидемије и анализирам многе параметре, те сам досадa добро „погађаоˮ у другој и трећој недјељи пандемије, усуђујем се да кажем да ако будемо строго кажњавали непоштовање прописаних мјера и даље се понашали одговорно у 6. недјељи нећемо имати значајно повећање позитивних на корона вирус и ући ћемо у фазу платоа са очекиваним падом кривуље у сљедећој фази. Тада ћемо се више бавити лијечењем до тада обољелих и изолацијом, карантином и контролним тестирањима, те лијечењем посљедица по друштво и привреду. Шта ћу, оптимиста сам, и то са покрићем.

И помоћ полако стиже, како од Србије која се бори са већим бројем обољелих, тако и од Кине и других земаља које нам се попут Русије одазивају, а богами и сами купујемо и набављамо неопходне ствари у скоро немогућим условима.

Колеге љекари на инфективној клиници али и са других клиника, који директно и свакодневно раде са око 70-80 средње тешких и тешких пацијената, двапут су тестирани без иједног позитивног. Значи да дисциплина функционише и на неколико центиметара од вируса корона. Па шта је проблем да сваки грађанин остане код куће, те да на безбједној удаљености са својим укућанима гледа филмове и редовно дезинфицира свој простор, а опрезно иде у набавку и прати упутства надлежних институција. То је много мање опасно и не тражи се предузимање ризика за властити живот као у Стаљинграду или Термопилу. А једнако ће уз властити тако сачувати и много других живота. Једноставно је. И молим све да издрже и истрају! Још није готово.

У Америци вирус буквално дивља. Јесте то далеко, али је далеко била и Кина. У већини европских земаља, врло мало али ипак пада број новозаражених у односу на претходни дан. Цифре су још суморне и кривуља је још експоненцијална. До 15. 03. 2020. год. Дакле, за 2,5 мјесеца (75 дана) у свијету је било око 170 000 заражених од којих је било око 80 000 у Кини. 15 дана касније 31. 03. 2020. имамо око 770 000 заражених што значи да се у задњих 15 дана у свијету заразило 600 000 људи. Највећи број је у Америци око 150 000, Италији 100 000, Шпанији око 85 000, Њемачкој око 65 000, Француској око 42 000 заражених. Земље бивше СФРЈ, дакле обруч око нас: Словенија, Хрватска и Србија имају око 800, Македонија око 270, а Црна Гора око 100 заражених. Ми у Србској (и БиХ) смо имали 15 дана предности у односу на европске земље и брзо смо реаговали рестрикцијом кретања и контаката, те први у Европи и региону затворили школе и кафане. Можда је прерано и у односу на приказане цифре звучи немогуће, али морам рећи да се побједа ипак наслућује и ја је скоро осјетим у зраку. У Србској је заражено нешто преко 200 а у ФБиХ преко 150.

Подаци говоре да су скоро сви тестирани из карантина са граничних прелаза у Србској негативни и да је у односу на доста већи број новотестираних у Србској данас процентуално нешто мањи број позитивних на корону него прошлих неколико дана или прецизније у 3 недјељи. Неки кластери се гасе, многи излазе из изолације и тек спорадично имамо нове случајеве којимa тражимо и налазимо контактну особу или тачку одакле су покупили вирус. Лоше је што у ФБиХ немамо озбиљне информације и податке, како о мјерама тако и о реалном броју случајева и контролних кластера. Надамо се да ће и код њих бити боље и организованије. Уосталом, Кина је прогласила крај пандемије на око 81 000 случајева од којих је 75 000 опорављених.

Али да се не урекнемо и овај пут подсјетимо наше народне мудрости о „крави која да 20 литара млијека а онда се ритне ногом, преврне лонац и проспе све млијекоˮ. Дакле, нема опуштања јер се сад битка одлучује. И ако буде строге и сталне дисциплине, брзо ће доћи и вријеме ведрине.

Др Ненад Стевандић