Пекинг: Ширење дезинформација о епидемији вируса корона није у интересу Кине

01-04-2020 07:59:00 | | фото: © ТАСС/Иванов Артем/ vostok.rs |


Ширење дезинформација о епидемији вируса корона није у интересу Кине, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Кине, Хуа Чунинг.

„Амерички званичници изјављују да Кина шири лажне информације и пропаганду, само не знам на које лажне информације мисле? На успех Кине у борби против епидемије или на пружање хуманитарне помоћи другим земљама?“, истакла је Чунинг.


Она је још нагласила да је Кина од самог почетка епидемије заузела транспарентан, отворен и одговоран став, благовремено делећи информације о епидемији са Светском здравственом организацијом и другим државама, укључујући и САД.


„Немамо ни снаге ни жеље за вођење такозване дезинформационе кампање“, закључила је Чунјинг.


Она је на додала и да се кинеска страна искрено нада да ће се САД што пре изборити с епидемијом и обезбедити безбедан живот и здравље Американаца.

Претходно су амерички државни секретар Мајк Помпео и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг размотрили ситуацију с пандемијом вируса корона у свету и оптужили Русију и Кину за ширење дезинформација о Ковид-19.

Потом је председник Доналд Трамп довео у питање тврдње да Русија, Кина и Иран шире дезинформације о вирусу корона, док је паралелно критиковао америчке медије за лажне вести и измишљотине.